Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Canada

A A A

Întrebări frecvente-F.A.Q.

  1. Am nevoie de programare pentru a solicita oricare serviciu consular la Ambasadă?

Da. Pentru a solicita orice serviciu consular veți face o programare accesând următorul link: https://programari.gov.md/ro/maeie/appointments/379838d8-a862-4fa8-a26d-30b3e81b157a

  1. Mi s-a născut un copil în Canada. Cum pot să-i perfectez acte moldovenești?

Documentarea celor noi născuți în Canada se desfășoară în 2 etape:

Etapa 1: Transcrierea actului de naștere. Vă rugăm să consultați rubrica “Acte de stare civilă”, subrubrica “Certificat de naștere”, compartimentul “Servicii consulare“

Etapa 2: După ce va fi transcris certificatul de naștere, sunteți în drept de a solicita pașaport pentru copil, pentru care urmează să consultați rubrica “Pașapoarte“

Prezența copilului la etapa 2 este obligatorie.

  1. Am un copil născut în Canada, pașaport nu am reușit să-i fac dar am nevoie urgent să plec în Republica Moldova. Cum pot să plec?

În cazul în care trebuie să plecați în scurt timp în Republica Moldova cu copilul care nu are pașaport, urmează să Vă adresați la Ambasadă pentru a obține Titlul de călătorie (supranumit în popor ”Pașaport Alb”).

Vă rugăm consultați rubrica: “Titlu de călătorie”

Notă: Titlul de Călătorie se emite pe un termen de 30 zile și pentru minori este gratuit. Se eliberează în ziua depunerii cererii.

  1. Am pierdut pașaportul / a expirat pașaportul, cum pot pleca acasă dacă nu dispun de timp să perfectez pașaport nou?

În cazul în care trebuie să plecați în scurt timp în Republica Moldova şi nu aveţi un act de identitate valabil, urmează să Vă adresați la Ambasadă pentru a obține Titlul de călătorie (supranumit în popor ”Pașaport Alb”).

Vă rugăm consultați rubrica: “Titlu de călătorie” 

  1. Mi s-a născut un copil în Canada cum pot să-l includ în pașaportul meu?

Nu este posibil. Fiecare copil, indiferent de vîrstă, urmează să dispună de propriul act de identitate.

  1. Copilul meu are împliniți 17 ani, a expirat pașaportul. Cum pot să-i fac pașaport nou?

Potrivit legislației Republicii Moldova, după vîrsta de 16 ani, este obligatoriu perfectarea buletinului de identitate. Astfel, pentru perfectarea pașaportului este necesar să aplicați concomitent și pentru buletin de identitate.

  1. Mi s-a furat/am pierdut/ a expirat pașaportul, cum pot să-mi perfectez pașaport nou?

În caz că Vi s-a furat / ați pierdut sau a expirat pașaportul Dvs., aveți posibilitatea de a vă perfecta pașaport nou prin intermediul Ambasadeo. Pentru aceasta, urmează să Vă prezentați la Ambasadă, cu programare prealabilă. Vă rugăm să consultați rubrica “Pașapoarte” pentru a pregăti documentele necesare.

  1. Am solicitat la Consulat unele acte din Republica Moldova, pot să le primesc prin poştă la domiciliu?

Da, e posibil. În vederea eficientizării calității asistenței consulare prestate cetățenilor moldoveni din Canada, aceștia pot primi actele, inclusiv pașaport sau buletin prin poștă la adresa de domiciliu. Pentru aceasta, la data depunerii cererilor la Ambasadă, solicitantul va furniza un plic preplătit, procurat pe cont propriu, care va fi utilizat pentru expedierea actelor pe teritoriul Canadei, la adresa indicată pe plic de către aplicant.

Care sunt beneficiile serviciului de livrare la domiciliu a documentelor solicitate la Ambasada Republicii Moldova:

- Nu veți fi nevoiți să faceți un drum suplimentar la Ambasadă doar pentru ridicarea documentului, nefiind necesar învoire de la serviciu, cheltuieli de autostradă / transport, etc.

- Odată recepționate din Republica Moldova, Ambasada va realiza livrarea prin curierul poștal, care va aduce actele dvs. la domiciliu în termen estimativ de 24-48-72 ore.

- Aveți posibilitatea de a urmări online statutul expedierii plicului cu documente, folosind tracking number conținut pe acesta, cunoscând în avans data livrării actelor în cutia dvs poștală.

Acte care vor putea fi expediate prin poștă la domiciliu:

 

  1. Vreau să fac o procură. De ce acte am nevoie?

Pentru întocmirea unei procuri, este nevoie de prezența personală a mandatarului (cel care împuternicește) cu un act de identitate al său (buletin sau pașaport moldovenesc) și, copia de pe actul de identitate al reprezentantului său (dacă nu aveți copia actului de idenitate, puteți să aduceți datele scrise pe foaie dar recomandăm să verificați minuțios exactitatea acestora).

  1. Vreau să trimit copiii mei în vacanță în Republica Moldova cu o persoană terță, cum pot să fac?

Potrivit legislației Republicii Moldova, minorul poate circula cu o persoană terță, însoțit de declarația notarială din partea reprezentantului legal. Astfel, este destul un părinte să facă o declarație notarială la Ambasadă.

Vă rugăm să consultați rubrica “Acte notariale”

  1. Vreau să plec în Republica Moldova cu copiii mei. Este nevoie de acordul celuilalt părinte?

Nu este nevoie. Potrivit Legislației Republicii Moldova, minorul poate intra/ieși în/din Republica Moldova însoțit doar de unul dintre reprezentanții săi legali (copia certificatului de naștere a copilului în cazul dat ar putea fi solicitată la frontieră) sau, de o persoană terță desemnat prin declarație notarială de unul dintre reprezentanții săi legali.

Astfel, nu este nevoie de acordul celulalt părinte.

Notă: aceste prevederi nu se referă la cetățenii moldoveni care dețin și cetățenia României, care, la tranzitarea teritoriului României, potrivit legislației române, li se solicită acordul celuilalt părinte.

  1. Suntem ambii cetățeni ai Republicii Moldova şi dorim să înregistrăm căsătoria la Ambasada RM în Canada

De regulă, căsătoriile înregistrate la Ambasadele/Consulatele străine acreditate în Canada, nu sunt recunoscute de autoritățile canadiene, pe principiul că schimbarea statutului stării civile trebuie să fie efectuată în fața autorităților canadiene. Ambasada recomandă să consultați serviciile de stare civilă din Canada pentru asemenea operațiuni.

  1. Prietenul/a meu/a, cetățean/a a unui stat străin care are nevoie de viză pentru Republica Moldova, vrea să viziteze Republica Moldova. Cum se obține viza pentru el/ea?

Pentru a verifica necesitatea deținerii vizei pentru Republica Moldova de către un cetățean străin, verificați lista pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, care poate fi accesată aici: https://www.mfa.gov.md/en/content/visa-regime-citizens-other-states

Lista actelor necesare pentru viză poate fi accesată aici: https://www.mfa.gov.md/ro/content/tipurile-de-vizecerinte

Viza se eliberează în termen de pînă la 5 zile lucrătoare.

Totodată, aducem la cunoștință despre posibilitatea obținerii vizei electronice pentru Republica Moldova, fără necesitatea solicitantului de viză de a se prezenta la unul din Consulatele Republicii Moldova. Informații detaliate le găsiți aici: www.evisa.gov.md