Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Canada

A A A

Ambasada Republicii Moldova în Canada a organizat prezentarea filmului moldovenesc „Siberia din Oase”

Publicat:Tue, 04/02/2020 - 18:24

La 29 și 31 ianuarie curent Ambasada Republicii Moldova în Canada a organizat prezentarea filmului moldovenesc „Siberia din Oase” la două dintre celebrele Universități din Canada cu renume mondial: Universitatea McGill din Montreal și Carleton din Ottawa.

Proiecția filmului Leontinei Vatamanu „Siberia din Oase” a adus în fața studenților și corpului profesoral de la universitățile canadiene istoria zbuciumată a Europei de Est, prin prisma unui caz concret, cel al Moldovei. Misiunea noastră globală de promovare a păcii, libertății și demnității umane a fost ideea fundamentală însușită de tinerii studioși la vizionarea filmului, construit pe memoriile a patru protagoniști, care, copii fiind, au fost ridicați și trimiși forțat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări.

Ambasadorul Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, a salutat publicul din auditoriu, menționând că acțiunea noastră colectivă este un omagiu adus victimelor deportărilor, iar acest proiect realizat în Canada este destinat în special tinerilor generații care trebuie să-și cunoască istoria poporului din care se trag.

Participanții la evenimente, printre care studenții și absolvenții Facultăților Istorie, Studii Internaționale, Științe Politice și Studii de Film, ai Centrului de Cercetări în domeniul migrației și diasporei, corpul profesoral al universităților, precum și Șefii misiunilor diplomatice acreditate la Ottawa și reprezentanți ai comunităților diasporale, a avut o rară ocazie să dialogheze cu autoarea și regizoarea filmului, Leontina Vatamanu și cu producătorul, Virgiliu Mărgineanu, aflați în vizită în Canada cu acest prilej.

Expoziția foto-documentară: „Basarabeni în Gulag” oferită de Muzeul Național de Istorie al Moldovei a marcat seara proiecției cu o serie de fotografii ce reflectă perioada aflării în Gulag a familiilor de deportați.

Ambasada aduce mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui proiect în Canada: Ministerului canadian de Externe, în special Ambasadei Canadei în Republica Moldova, Muzeului Național de Istorie al Moldovei, Universităților McGill din Montreal și Carleton din Ottawa, precum și tuturor voluntarilor din cadrul instituțiilor de învățământ vizate și din rândul comunităților de moldoveni din Montreal și Ottawa pentru sprijinul valoros în organizarea și desfășurarea proiectului. Aprecieri speciale echipei de producție pentru păstrarea memoriei colective prin creația lor care cu siguranță reprezintă o valoare a patrimoniului nostru național.