Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Canada

A A A

Comunicat de presă

Publicat:Tue, 19/11/2019 - 16:53

Până în an. 1929, Constituția Canadei spunea că numai „persoane calificate” – exclusiv bărbați - puteau fi numiți în Senat. În acel an, cinci femei canadiene curajoase au ieșit în public pentru a contesta aceste legi și convenții anacronice. Insistând ca femeile să fie recunoscute oficial ca persoane în sensul juridic deplin al cuvântului, “Cele cinci femei celebre – Famous Five”, așa cum au devenit cunoscute, au oferit un exemplu de leadership, lansând întregul proces de modificare a legilor națiunilor din Commonwealth-ul Britanic și practic schimbând cursul istoriei.

Ambasadoarea Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, a participat la Panelul de discuții dedicat problemelor egalității de gen, alături de prima Ambasadoare a Canadei pentru Femei, Pace și Securitate, Jacqueline O’Neil, Senatoarea Kim Pate, Înalții Comisari ai Jamaicăi și Africii de Sud.

Ambasadoarea Republicii Moldova a relatat despre succesele înregistrate de țara noastră în promovarea egalității de gen, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de RM, subliniind importanța menținerii ritmului de reforme și preluării bunelor practici de la partenerii străini, Canada oferind în acest sens un bun exemplu.