Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Canada

A A A

Relaţii comercial-economice

Relații economice și comerciale

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie – martie 2022, volumul schimburilor comerciale moldo-canadiene a înregistrat valori de peste 5,9 mln USD, atestând o dinamică în creștere cu 1,7 mln. USD, comparativ cu aceeași perioada a anului 2021. În această perioadă, exportul Republicii Moldova în Canada a înregistrat valori de peste 4,1 mln USD (+ 1,4 mln USD comparativ cu perioada similară a an. 2021); importul din Canada în Republica Moldova a constituit circa 1,8 mln USD.

În anul 2021, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Canada a înregistrat valori de peste 15,4 mln USD, înregistrând o creștere cu 3,6 mln USD (+23,45 %) comparativ cu an. 2020. Informațiile prezentate nu includ operațiunile de export-import ale întreprinderilor și organizațiilor din stânga Nistrului și or. Bender.

După valoarea volumului schimburilor comerciale, Canada se situează pe locul 45 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial. 

Principalele produse moldoveneşti exportate în Canada: Vinuri; textile, articole de mobilier şi părţi ale acestuia; fructe cu coaja sau uscate; produse de brutărie, de patiserie si biscuiţi; preparate si articole farmaceutice; paste pentru modelat ; dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste si piureuri de fructe sau de nuci; covoare din materiale textile si covoare similare ţesute manual; miere naturală.

Principalele produse canadiene importate în Republica Moldova: peşti congelaţi; medicamente; lemn tăiat sau despicat longitudinal cu o grosime de peste 6 mm; alcool etilic nedenaturat cu tărie alcoolica sub 80% vol; distilate, rachiuri, lichioruri si alte băuturi spirtoase; lacuri si vopsele (inclusiv emailuri) pe baza de polimeri sintetici sau de polimeri naturali; Aparate electrice de semnalizare acustica sau vizuala; maşini-unelte pentru prelucrarea metalelor, sau metaloceramicelor; tractoare; autoturisme; părţi şi accesorii la autovehicule.

Actualizat în luna iunie 2022