Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Canada

A A A

Titlu de călătorie

Titlul de călătorie este un document ce confirmă identitatea persoanei - cetăţeanului Republicii Moldova sau persoanei fără cetăţenie - care domiciliază permanent pe teritoriul Republicii Moldova şi care permite titularului întoarcerea în Republica Moldova în cazul în care nu dispune de un document de călătorie valabil.

 

Titlul de călătorie se foloseşte exclusiv pentru întoarcerea în Republica Moldova şi nu poate fi folosit pentru deplasarea în altă ţară. Cetatenii Republicii Moldova care nu detin pasapoarte, sau valabilitatea pasapoartelor a expirat, pot obtine Titlu de Calatorie pentru a reveni in tara.

 

Cererea pentru obtinerea Titlului de Calatorie se depune la Secția consulară a Ambasadei.

 

Ambasada eliberează titluri de călătorie cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliul acestora, apatrizilor şi cetăţenilor străini care domiciliază permanent în Republica Moldova, care intenţionează să se întoarcă în Republica Moldova, în situaţia în care:

 

  • au pierdut sau li s-a furat paşaportul pentru călătorii în străinătate;
  • au paşaport deteriorat care nu poate fi utilizat;
  • au paşaport cu termen expirat, dar care nu poate fi prelungit din anumite motive;

 

În cazul în care nu dispuneți de nici un act moldovenesc (pașaport, buletin de identitate, permis de conducere), Ambasada trebuie urmează sa verifice suplimentar apartenența la cetătenia Republicii Moldova, precum și exactitatea datelor prezentate.

 

Pentru perfectarea Titlului de Calatorie este necesar sa prezentati in adresa Ambasadei urmatoarele:

 

  • 2 foto 35*45mm color, mate (cu capul descoperit, fara ochelari, fata sa fie fotografiata integral pina la umeri, pe fon alb);
  • cerere de solicitare a titlului de calatorie;
  • Dovada cetateniei Republicii Moldova;
  • Dovada lipsei unui document de calatorie valabil;
  • Dovada achitarii taxei consulare.

 

In calitate de dovada a cetateniei Republicii Moldova pot fi considerate unul din urmatoarele documente: buletinul de identitate, pasaportul, certificatul de nastere in cazul minorilor, certificatul de confirmare a cetateniei Republicii Moldova.

 

Dovada lipsei unui document de calatorie se considera: pasaportul expirat, pasaportul deteriorat, pasaportul paritilor in care au fost inclusi copiii minori, pasaportul de model iesit din uz, declaratia de pierdere sau furt al pasaportului, declaratia privind neperfectarea anterioara a documentului de calatorie.

 

Atentie! Termenul de valabilitate a titlului de călătorie este de 30 de zile şi nu poate fi prelungit. Titlul de călătorie este valabil doar pentru o singură călătorie cu destinaţia finală obligatorie - Republica Moldova.

 

Restricţii în utilizarea Titlului de călătorie: Regulile zonei Schengen permit efectuarea escalei doar printr-un singur stat membru al acestei zone. Tranzitarea aeroportuară a unui al doilea stat Schengen necesită viză de tranzit. Contactaţi misiunile diplomatice ale tuturor statelor pe care urmează să le tranzitaţi, pentru verificarea procedurii de aplicare la viză de tranzit.